mėlynai gaivios slyvos

Rugsėjo pirmąją kepiau du pyragus: vieną nešimuisi į tauro kalno pievas, kitą – kaip kompensaciją namiškiams, kad aną išsinešiu.  :) Tas “anas” buvo imbierinis kriaušių pyragas, skanus, bet ne taip puikiai pavykęs kaip šis (abu dariau pirmąkart). Kriaušinis buvo daromas principu “maišau tešlą ir pilu ant kriaušių”, o slyvinis – trapiu pagrindu ir ant viršaus “išeksponuotomis” slyvomis.

slyvu_gaiva

Šio pyrago tešlą labai lengva padaryti, o toliau jau darbo kaip ir nėra, tik supjaustyti slyvas ir kišti į orkaitę. Ir labai labai skanu.

Taigi, ingredientai:

Tešlai:

150g sviesto
100g cukraus
300g miltų
pusės pakelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
1 kiaušinio
4 šaukštų pieno

Įdarui:

750g slyvų (man užteko kokių 450, matyt, priklauso nuo kepimo formos dydžio)
5 šaukštų cukraus (dėjau rudąjį; beje, manau, kad 5 š. per daug, nes pavadinimas – “slyvų gaiva”, o man gavosi “slyvų saldėsis”, tai norint gaivesnio varianto, manau, galima dėt kokius 3 š.)
1 šaukštelio cinamono
50g migdolų drožlių (dėjau 30, nes tokio dydžio pakelis, ir pilnai užtenka)
1 šaukšto grietinėlės
1 kiaušinio trynio

Sviestas ištrinamas su cukrumi, įmušamas kiaušinis, po truputį pilamas pienas ir pamažu suberiami su kepimo milteliais bei druska sumaišyti ir persijoti miltai. (druskos reikia tik žiupsnelio!) Išminkyti. Aš padėjau į šaldytuvą kokiai valandai, manau, nepakenktų įkišt ją šaltai bent pusvalandžiui, nors recepte nieko apie tai nerašo. Patepti skardą riebalais, iškočioti tešlą ir kloti į skardą, suformuoti kraštelį.

Iš slyvų išimti kauliukus, supjaustyti ketvirčiais ir tankiai sukloti ant tešlos odele į apačią. Apibarstyti su cinamonu sumaišytu cukrumi ir migdolų drožlėmis. Trynį išplakti su grietinėle, juo aptepti pyrago kraštus. Šauti į 200C orkaitę ir kepti, rašoma, 35min. Nežinau, ar tai tiesa, nes aš jį įdėjau ir turėjau išeiti, tai palikau prižiūrėti mamai.. :) Dar recepte parašyta ištraukus dar kartą apibarstyti cukrumi, gali būt, kad mama tai ir padarė. Šiaip ar taip, tų recepte minimų penkių šaukštų per akis užtenka.

slyvu_gaiva2

Tai štai, išbandžiau ir labai labai rekomenduoju, nors viskas čia labai paprasta, bet skonis puikus. Puikesnis ir už nekasdieniškai skambantį kriaušių-imbiero variantą.

(Gaila, nuotraukos nelabai gavosi, ypač ant to raudono fono…)

(Šaltinis: “Moters savaitgalio virtuvė. Rudens gėrybės”, šio mėn. numeris. Pyragas “Slyvų gaiva”)

Advertisements

There are no comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: